AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

Rocío Luna (Comuns-Sumar): 'S'ha de posar infraestructura suficient a l'hospital de Mútua Terrassa i després veure si en necessitem un altre'

La climatització de les escoles, la regulació dels lloguers i millorar les connexions ferroviàries, principals apostes dels Comuns per al 12-M


  • Comparteix:

Comuns-Sumar considera que Catalunya, i també Sant Cugat, es juga 'el factor model' en les pròximes eleccions al Parlament el 12 de maig. Així ho ha dit la santcugatenca Rocío Luna, número 63 de la llista d'aquesta coalició, que ha apuntat que l'increment del pressupost de sanitat per l'atenció primària és una de les seves prioritats. De fet, Luna dubta de la necessitat real de la construcció de l'hospital lleuger a Rubí, que ha de donar servei a Sant Cugat, abans d'esprémer tots els recursos possibles de l'hospital Mútua Terrassa. La climatització de les escoles, la regulació dels lloguers o millorar les connexions ferroviàries, són altres apostes dels Comuns per al 12-M.

Cal un altre hospital?

Els Comuns es mostren escèptics amb la construcció del futur Centre d'Alta Resolució i consideren que "potser ni cal", ha dit Rocío Luna. "Està bé invertir en serveis bàsics, però crec que això és un tema que no s'ha estudiat ben bé del tot", apunta Luna, que afegeix que "el que necessita Sant Cugat i Catalunya i el que farà que s'alleugerin les congestions hospitalàries és un increment del pressupost en atenció primària", tot i que descarta un nou CAP a Sant Cugat. "El que cal és dotar-los de personal i d'eines i organització per poder funcionar com toquen", ha dit.

Luna dubta, en part, de la saturació real de l'Hospital Universitari Mútua Terrassa, ja que considera que centra part de la seva activitat en l'àmbit privat i "no pot ser que això s'accepti amb aquesta normalitat". "Hi ha infraestructura segurament suficient, o primer s'ha de posar infraestructura suficient a l'hospital Mútua Terrassa i després veure què necessitem, i si cal (un altre hospital), ho fem", ha afegit la representant dels Comuns.

Pel que fa a la segona residència pública per a la gent gran, Luna ha dit que sí que és una prioritat per al seu partit, tot i defensar "que hi ha una forma de viure que ens permet tenir cura les unes de les altres, que ens permet que les persones grans puguin viure a casa seva o amb la seva família si tenen el temps i l'afecte per dedicar-li i no cal, segurament, que estiguin en una residència", que considera que haurien de ser "per alguns casos que necessiten una atenció més especialitzada".

Mobilitat

La candidata dels Comuns-Sumar considera que el que cal per millorar la xarxa de transport públic és una "bona connexió amb la resta de la comarca" i, en aquest sentit, apunten com a prioritat la connexió de les estacions de FGC a Volpelleres amb la de Renfe a Coll Favà. "Catalunya té una xarxa de ferrocarril molt radial i creiem que s'ha d'intentar vertebrar d'una manera diferent". En aquest sentit, aposta per cercar una "forma d'organització social que permetés treballar més a prop de casa" per no dependre tant de desplaçaments cap a Barcelona i "trencar amb el centralisme". Amb tot, els Comuns veuen bé el projecte del túnel d'horta ferroviari. D'altra banda, Luna s'ha mostrat contrària amb el soterrament de les línies de FGC al seu pas per Sant Cugat i considera "que no suposen cap mena de barrera dins el municipi. És una inversió descomunal que es pot estalviar i destinar a la interconnexió amb altres municipis". "Crec que respon a qüestions estètiques", ha afegit.

Pel que fa a l'ús del vehicle privat i, en concret el cotxe, els Comuns aposten per tornar a instal·lar peatges a l'AP7 i no eliminar el dels Túnels de Vallvidrera. "Ha d'anar acompanyat d'una millora del transport públic, però estarem d'acord amb tot el que sigui dificultar la mobilitat en cotxe". En aquest sentit, s'ha mostrat contrària a l'ampliació del quart cinturó (B-40).

Habitatge

Rocío Luna considera que la nova llei d'habitatge "no és suficient" i creuen que ha de ser "més forta i més valenta i incloure també els lloguers de temporada". Des dels Comuns asseguren que es comprometen al fet que l'habitatge sigui una prioritat i aposten per "gravar amb un impost especial les compres d'habitatge per especular". D'altra banda, es mostren oberts a "invertir en habitatge protegit (des de l'administració), però amb altres formes" que no passin per la construcció únicament, diuen, i que sigui a través "d'expropiacions d'habitatges que no es fan servir perquè no pot ser que hi hagi gent sense casa i hi hagi milers d'habitatges buits".

La Mirada i Educació

Luna apunta que La Mirada ha de ser una prioritat i "ho ha d'assumir qui ho pugui solucionar més ràpidament". "On? S'ha de fer on sigui més ràpid, però amb un projecte amb cara i ulls", ha afegit.

En matèria educativa, els Comuns consideren que el que falla "és la manca d'inversió a l'escola pública i la integració d'alumnes amb necessitats especials" i aposta per incrementar les hores lectives de l'escola pública, com tenen a la concertada, perquè considera "és injust" i "una eina de segregació".

Sostenibilitat

"Tot el que sigui dificultar el vehicle privat es quedarà sempre curt". Així de contundent s'ha mostrat Luna en referència a la zona de baixes emissions que considera que "s'hauria d'accelerar i de forma valenta" i opina que "les ciutats han de ser per a les persones que hi viuen, van a peu i en transport públic".

Pel que fa a la gestió de la sequera, des dels Comuns consideren que "hi ha hagut una manca de planificació i s'ha anat tard". "S'ha prioritzat la indústria turística per sobre d'altres formes de vida i de treballar", ha criticat Rocío Luna, que aposta "per altres maneres de treballar la gestió de la sequera" amb propostes, per exemple, com "la moratòria de construcció de noves piscines particulars".

Finançament català

Els comuns aposten per un nou finançament català i proposen recaptar el 100% dels impostos "però no vol dir que vagin tots cap a Catalunya, es poden buscar formes de redistribució", ha matisat la seva candidata.

D'altra banda, Comuns-Sumar considera que s'ha de mantenir l'impost de successions i l'impost de societats i incrementar, també, altres impostos "per a la gent que té beneficis extraordinaris com la banca i les empreses".

Qüestionari de respostes curtes

  • Si el seu partit té poder de decisió al pròxim govern de la Generalitat, i només pot escollir una reivindicació per Sant Cugat, quina seria?
  • La climatització de les escoles.
  • Qui ha de pagar l'escola La Mirada?
  • Qui ho pugui fer més ràpidament.
  • S'ha d'eliminar el peatge dels Túnels de Vallvidrera?
  • No.
  • Digui'm el nom d'un polític d'un altre partit que no sigui el seu que li agradi com fa la seva feina?
  • Anne Hidalgo, alcaldessa de París.
  • Una línia vermella de Comuns-Sumar en un futur pacte de govern
  • El Hard Rock i el transvasament de l'Ebre.


    Rocío Luna

    M'agradaria molt saber com està de saturada la Mútua de Terrassa. Sí deu estar saturada però en aquest hospital lleuger, què faran? doncs colonoscòpies, proves... Les colonoscòpies que fan a Mútua de Terrassa, fins a quina hora es fan? Què fan a les tardes? Ja t'ho dic jo, estan fent privats i no pot ser que això s'accepti amb aquesta normalitat. Crec que hi ha infraestructura suficient o primer s'ha de prioritzar a posar la infraestructura suficient en el mateix hospital de Mútua i després si cal ho fem (l'hospital), però això qui ho ha planificat?



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.